Friday, October 05, 2007

Pernah Susah Tak?

Kenapa kadang2 orang tak boleh terima bila seseorang tu susah? Kan hidup ni macam roda.. Wheel of fortune kata orang.. Tak semestinya kalau orang tu senang, dia tak pernah susah.. Kan? Hmm..

Aku takut kalau ada yang kata aku tak sedar diri satu hari nanti. Aku bukanlah anak load pun.. Tapi boleh lah nak hidup senang sikit kadang2 tu.. Kebetulan pula, I have a small family.. My folks, me and my lil bro.. Mungkin orang nampak aku ni tak pernah susah.. Mungkin ada yang kata aku ni spoilt brat.. Tapi orang tak tahu..

Percaya tak kalau aku kata, aku masa kecik membesar dalam kereta? My mom did some side income business.. Macam2 dia jual.. Kain, Carpet, Jewelleries.. Tak ingat apa lagi.. Anything that can generate money and Halal, she's up to it. Her customers, all the Puan Sri and Datin near my neighbourhood.. Letih tau nak layan kerenah orang orang kaya ni.. But some are really nice and became good friends.. Aku, ikut je mana mak aku gi.. Altho this is what she loves to do, I learnt the hard way to earn (note: not as hard as those in Bersamamu, but enuff to make me sedar)..

When I was 11, my mom got a brain tumor.. tapi semangat dia kuat.. Doa dia masa tu, biar lah dia sempat nak tengok anak2 dia besar, kawin sebelum dia pejam mata.. Doctor said 50-50.. But alhamdullillah, the operation turned out well.. Maybe some asked, nape takde citer ayah? Well, most of the times, aku dengan mak aku.. Ayah aku, busy with his own things.. Plus, we are both like fire.. mana ngam sangat kan?? dah tua ni baru leh ngam.. hehehe..

If nak citer semua, sampai malam esok pun tak habis.. but, all people do have their own time kan? Doesn't mean if orang tu nampak senang, dia tak pernah susah.. ataupun bila nampak orang tu susah, dia tak pernah senang..

Senang tak bermaksud bile berduit.. Kadang2 senang tu bile kite dgn keluarga.. Kadang2 kite rasa senang bile kite tenang.. It's hard to get all in life, don't you agree? Important thing, you have to be strong inside.. And be physically, emotionally and monetary independent.. Kan??

2 comments:

`in said...

manusia akan rasa bahagia bila dia tahu bersyukur .. :)

aieesha.salleh said...

yezza.. I agree with you lah..