so, ini la resepi dia.. mudah, senang, dah tak berkecah la dapur.. i like!
halia dalam 1 cm macam tu
serai 2 batang
bawang merah 4 biji (i used bawang besar yang medium sized)
bawang putih 3 ulas (i like to use smoked garlic)
cili kisar dalam 3 sudu (me? of cos lah cili boh puteri tu je, mood rajin tiada ok)
kunyit dalam 1 tsp, nak kasi warna cantik je (tak kisah la hidup ke serbuk)
asam keping 1 cukup
daun limau (semalam tak ada, so tak letak)
ayam ikut suka
santan 1 cukup kot (saya guna MS je 1 kotak kecik tu)
cili padi kalau nak lagi pedas
So step dia:
- halia, bawang merah, bawang putih, kunyit blend sekali (i blend serai sekali terus)
- Tumis bahan yang dah blend tu dengan cili boh sampai wangi. Then masukkan ayam, santan dan tutup periuk sampai ayam masak. (kalau guna kuali, tak tutup pun takpe, tapi kalau tutup cepat sikit masak, jimat gas) hahaha.
- Masukkan asam keping, garam, cili padi. Nak wangi boh la daun limau 2-3 cukup. Then pandai-pandai lah adjust rasa okay!
- Siap untuk dihidang.
We recycled this for lunch today, dan minum petang meh cicah roti dengan kuah dia :)
No comments:
Post a Comment