Yesterday was my 1st attempt to cook chicken rice regardless of tak cukup bahan-bahan. Dan aku cedok recipe dari hanieliza fotopages, tiffinbiru, dan juga resepi mama. So, resepi terpaksa ku olah ikut kesesuaian aku dan ini adalah resepi nasi ayam tak cukup bahan :) but still, dari 3 pot aku masak, nasi tinggal 1 bekas kecik untuk sorang makan, ayam habis, tinggal balance sup je untuk hari ni. Here goes:
ayam
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 bunga lawang
2 bunga cengkih
5 ulas bawang putih - ketuk
2 inci halia - hiris dan ketuk
Masukkan bahan-bahan ni dalam periuk bersama ayam dan air (make sure ayam tu terendam). Bila air dah mendidih, keluarkan ayam dan sejukkan.
Lumur ayam bersama kicap cair + kicap manis + garam sikit. Letak tepi.
Nasi + marjerin sikit + garam + air rebusan ayam, tanak macam biasa.
Goreng / bakar ayam tadi (aku goreng je, belum cuba bakar)lepas dan put aside for a while.. Ayam tu agak2 bau sedap tu angkat lah, sebab kita nak kasi kicap tu melekat cantik je ^_^
Bila nak makan, hidang lah semua.
Sos cili halia tu, satukan 5 cili merah, 3 bawang putih, 1 inci halia, garam, gula, limau kasturi 1 biji (boleh guna jus limau juga) dalam blender dan blend sekali. Siap!
Kalau ada daun sup, daun bawang, boleh lah tabur dalam sup. hiasan selalu timun and tomato also daun salad ^_^
No comments:
Post a Comment