Thursday, May 07, 2009

Ashraf is 7 months old today!!

My precious darling is growing up!! Dah 7 bulan dah.. Macam tak percaya.. and in few months time, he'll enter his toddler phase.. Ah, dan aku sangat tak bersedia untuk melepaskan dia ke arah itu.. Selfish?? No.. Just tak puas lagi melayan dia as a baby comel.. hehehe.. untuk details milestone dia, kat sini ok

Walaupun aku tak berpeluang untuk mengamalkan 100% natural parenting kepada anak bujangku itu, tapi it doesn't make me feel tak sempurna.. Bagi aku, tak semestinya kalau aku tak amalkan semua yang au natural pada si kecil aku tak sempurna.. I feel complete and proud of myself.. Kalau ada yang rasa tak sempurna tu, jangan la berfikiran macam tu.. Kasih sayang dan perhatian yang kita bagi pada si kecil tu yang penting..

Aku tak dapat nak fully BF anak bujangku itu.. Dari awal, memang sekali sehari dia dapat penyusuan yang kenyang.. lain2 tu, aku kena standby botol kat sebelah.. Lepas kerja pun, sebulan je aku dapat BF dia.. lepas tu, dia pun taknak dah.. dijuihnya aku ada la.. hihhi.. Tapi aku tetap berbangga dengan diri sendiri.. Ashraf membesar dengan sihat dan kuat jugak.. imun dia ok jugak.. So kepada ibu2 di luar sana, tak perlu rasa down and depress ok.. Dapat pregnant and beranak pun satu memori yang indah bukan? So, be positive ok..

Lepas anak bujangku dah 6 bulan, aku kasi dia makan nestle bijiran beras perang.. Ada yang bertanya, "tak buat bubur sendiri?" Hmm, aku buat jugak, tapi weekends saje.. Weekdays aku lebih suka serahkan tin nestle tu pada babysitter.. Lagipun, dalam tu pun banyak nutrisi kan? Mungkin ada yang ingat aku ni malas or moden, but aku rasa tak salah kan? Aku pun mak aku besarkan dengan mende2 ni, ok je.. jadi orang jugak kan?? :) Aku slowly kasi dia rasa makanan yang proper (as certain says) which is masakan mama dia laa.. Ni dia dah 7 bulan, boleh la mix and match makanan dia kan, which i know the main ingredient is still baby rice .. hihihi.. *kecik2 dah rasa fast food ye Ashraf*

On me, aku masih menunggu period ke-3 ku.. Tak sampai2 lagi ni.. Dia transit mana laa kot dulu ni ek.. Rancangnya, datang period ke 3 ni, aku nak guna Jasmine.. Dah beli pun.. tapi bendera merah tu traffic jam kot? hehe..

I am a proud mother of Ashraf.. He's as healthy and as cute and chubby like other babies.. Walaupun belum merangkak, bagi aku, he has his own development phase dan aku berbangga dengan perkembangan dia..

Anak mama sayang,
selamat membesar ok.. Happy 7 months birthday.. Mama pray only the best for you ok.. Besar mana pun Ashraf nanti, you are still my little baby!! :)


X.O.X.O

12 comments:

nina said...

p(^^)q chaiyokk ashrafff+mama nye!!!

moga terus membesar ngan sihat+ceria
nanti achik lukis smiley kat pipi ashraf ek!
ngeeee~ :D

zieha said...

happy 7 month asyraf..good boy:)muahhss from auntie zieha:)

aieesha.salleh said...

Nina: Achik nak lukis kat muka Ashraf? huhuhu.. Achik kena lukis muka achik dulu tau :P

Zieha: Waaa, xiexie xiexie.. hehehe.. muah balik kat aunty...

Wafaa said...

happy 7 month ashraf darling~~

Eh, kalau amik birth control tu kan, kalau period boleh makan gak la aku rase. aku rase laa.

aieesha.salleh said...

Wafaa: Aku tanya doctor, dia soh aku mulakan pill pertama tu masa hari pertama period.. Masalah lak sekarang ni, period aku gi buat pit stop kat mana pun aku tak tahu sebab tak sampai lagi finish line.. heheheh..

Wafaa said...

tapi kalau dah amik bendalah2 tuh masih takut untuk tembak dalam ekekekekeke

Rose said...

happy birthday danial. Keep up the good work of mengusik your mommy, heh you are helping auntie Rose doing her favorite activity.

aieesha.salleh said...

Rose: hehehe.. thank you aunty rose.. but mama and papa said call me Ashraf, cos Danial might exist for my other male siblings.. insyaAllah

Wafaa: hahaha.. Haah, bahaya gak kalo tertembak.. Pasal tu aku takut nak guna UID, sebab kalo lekat chances 50-50

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku dr lepas pantang terus pakai plastik :P
Alhamdulillah, masih selamat..
nway, hppy 7mths old dear..nuha dah 9mths :D x sempat lagik update on her :D

aieesha.salleh said...

hehehe.. tu laa.. asik pompuan je kena cari precaution susah gak.. huahahaha

nuha comel cepat besar ye, bday nuha aunty leh wish :)

yumyum said...

happy 7 months asyraff! get well soon okay, kesian mommy risau tuu..muahh muahh

aieesha.salleh said...

tenkiu aunty yumyum.. yeah, i'm a big boy now.. yeah yeah.. hehehe.. mama kata jangan cepat sangat sebab mama tak puas lagi :)