Friday, October 23, 2009

At home with Ashraf

Ashraf muntah 9 kali since 10pm last night. Semua keluar macam air and ada phlegm juga. Tapi pagi ni punya, muntah susu. As a mother, of course I am really worried now.

Mula mula ingat dia muntah sebab apa yang dia makan since 4 muntah yang pertama tu, ada sayur, ada kaler oren kuning semua lah and kahak. Lepas tu kahak sahaja. pagi ni susu sahaja pulak. So terfikir mungkin juga dia muntah ni sebab ada allergy makanan ataupun susu formula. Ye lah, dia baru tukar susu dalam 2 minggu lepas. Tapi kenapa baru sekarang yang jadi macam ni ye? Oh, perasaan adalah amat tidak tenteram pasa masa ini.. Kesian dia, lapar nak susu, dapat susu, and 1 hour later, bluwek..

Sekarang dia tengah tidur dengan amannya. Takpe lah, janji perut dia selesa.

Kalau saya nak tukar susu, susu apa yang korang nak cadangkan? Hari tu ada survey mamil gold tapi macam mak aih harga dia mencucuk ke langit. tapi kalau itu yang d best, harus saya usahakan.

"Hati ibu mana yang tenteram bila anak dia tak selesa"

Update at 4.30pm:
Tadi pagi call neseri cakap Ashraf tak datang sebab cirit, and kakak tu kata Amar and Maria pun cirit sama few days before.. 1st cirit is Kaisara. So kitorang terus jumpa paed. Tanya dia Ashraf ni sebab susu ke allergy ke ape jadi camni.. So doc kata mebi jugak sebab cirit2 tu.. sebab akak neseri pun terima nasib sama semalam. sian dia.. So untuk seminggu, anak bujangku minum susu mamex gold lactose free. dan petang ni no more cirit, just dia muntah sekali lagi.. ayoyo..

7 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ada jatuh2 tak? sign of tak elok bila jatuh dan baby akan muntah2..x kan lama tukar susu baru muntah..better ask the expert..

aieesha.salleh said...

eliss: dah gi jumpe paed.. dia kata macam kuman dalam usus.. since kat neseri dia pun ada 3 budak dah kena cirit dalam minggu lepas and minggu ni.. seb baik neseri bagitau apa2.. kalo tak memang tak tau ape ape kan.. tapi now, paed soh kasi susu lactose free seminggu.

zieha said...

cadangkan susu enfalac..(meadjonhson)..untuk baby bawah 12 bulan..Kalau dah age 1-3..minumlah enfagrow.Zieha pun dulu selalu gak tukar susu, sbb anak selalu muntah..last2 susu enfalac yg sesuai..Se eloknya tanyalah doc sekurang2nya doc leh bg cadangan susu yg sesuai n tips:)

Wafaa said...

Ashraf camane today? Dah ok?

aieesha.salleh said...

Zieha: Tu laa, doctor kata soh try lactose free seminggu, then try balik susu asal. Kalo tak ok jugak, then kena trial and error lah nampaknye ni :)

WafaA: Ashraf hari ni cirit ada lagi, muntah dah takde.. tapi dah jangkit kat aku lah.. aku muntah2 and cirit2 dari hari sabtu.. sampai hari ni tak baik2.. gile ko sampai turun 4 kilo.. ayoyo

Anonymous said...

hai..sian anak u...try enfalac a+ sbb anak i pun minum susu ni gak...

aieesha.salleh said...

TQ anonymous
Nanti i cuba.. Sekarang masih gunakan lactose free ni