Friday, February 22, 2008

Padprik Udang

Aku tak ingat bile, aku sangat sedih sampai nangis2 ok.. Susah bile ada banyak sangat kejadian menimpa serentak.. Demi memujuk hariku, aku masak padprik udang.. Gambar dia dalam hp lagi satu, dan dah pun pulangkan kat mama.. So next time I do it, I post here ok.. Resepi aku simple je, tak taulah betul ke tak.. tapi sesuai dengan tekak aku, ok lah tu kan.. muahaha..

- Udang/Sotong
- Cili padi dalam 6 biji
- Cili merah 1 biji
- Sos Tiram (dalam 2 tsp kot?)
- Sos Cili (kena banyak laa, agak2 dalam 5 tsp)
- Sos Tomato (masa ni aku takde sos tomato so aku potong buah tomato sebiji)
- Bwg Besar, Bwg Putih, Serai, Halia (semua ni aku belasah je hiris. Serai ikut suka nak titik ke hiris ke)
- kacang panjang

So cara dia:
Bahan yang hiris tu tumis dulu.. dah agak2 naik bau tu, masukkan laa sos tiram, sos tomato dan sos cili.. pastu masukkan cili padi.. dah tu baru masukkan udang.. tuang air sikit kasi ada kuah2.. letak laa garam cukup rasa.. pastu aku masukkan cili merah and daun limau purut and serai yang dah dititik/hiris.. haa, rasa laa ikut tekak sendiri, mana yang kurang tu, adjust laa.. Ada orang suke taruk gula, aku tak suka sangat. pastu masukkan laa kacang panjang sket.. biar ada hijau2 sket kan..

Rasa dia not bad.. hmm, rasanya aku takde terlupa apa2 ingredient nih..

Owh nak jadi nasik goreng pun boleh, lepas buat nih, masukkan laa nasik putih and gaul rata.. Jadi laa nasik goreng padprik ;)

try laa kat umah ye..

3 comments:

Putri said...

wah wah tino...bile nak buat housewarming ni. nak makan masakan tino!

u know, dulu Ee pon mcm Tino, time tension jer masak. rase mcm distracted dari masalah kejap. Time student dulu la..skrg ni nak masak pon takde masa..

tuan punya blog said...

huhuhu.. tino dulu tension makan.. tapi bahaya lah.. so now tension je tino masak.. biar org lain makan.. so tino menten je lah..
huhuhuu..

house warming? nanti lah.. tgh tunggu hari seswai, nak kumpul bebudak titanic.. kita buat lasagne Ee ek?

Putri said...

heh. bijak tino...bijak.